Resan till ett barnbarn!

Här för jag dagbok om vägen till att bli mormor.

Glädjande besked

Kategori: Allmänt

 


Samma villkor gäller som för gifta par, registrerade partners och sambor, och i Gävle har kvinnor rätt till behandling med samma taxa som övriga patienter.

- Lika gärna som kvinnor åker till Danmark kan vi hjälpa dem med detta, säger Bo Claesson, läkare på kvinnokliniken på Gävle sjukhus.

Ett första besök görs på kvinnokliniken med en inledande förundersökning. Läkaren prövar om det med hänsyn till kvinnans medicinska, psykologiska och sociala förhållanden är lämpligt med assisterad befruktning.

Kvinnan betalar enbart en patientavgift och remitteras därefter till IVF-enheten i Falun eller Akademiska sjukhuset i Uppsala, där inseminationen genomförs.

Bo Claesson är osäker på hur stort behovet kommer att vara, men tror inte det kommer uppstå några längre väntetider.

- Vi tror absolut att vi klarar trycket. Så småningom kanske vi har 20-30 patienter per år, säger han.




Fakta nya lagen:

Lagen ändrades den 1 april. Det innebär att ensamstående kvinnor får samma möjlighet som gifta par, registrerade partners och sambor.

Det är fortfarande en läkare, vilket gäller för kvinnor i parförhållanden, som avgör om assisterad befruktning är ett lämpligt alternativ. Sociala förhållanden ska bedömas och en medicinsk och psykologisk genomgång göras före beslut.

Källa: Dagens medicin
Kommentera inlägget här: